Lijsten

Geschreven door Manager | Vrijdag, 22 November 2013 10:38

Een lijst, soms ook kader genoemd, is als het ware een frame waarin het schilderij wordt bevestigd. Het maken van lijsten is een vak apart en soms is de schilderijlijst zelf nog indrukwekkender dan het schilderij waar het omheen zit.

De functie van een lijst is het beschermen van het schilderij. Tevens levert het extra stevigheid aan het raamwerk van spielatten dat het doek opgespannen houdt. Ook heeft het kader een beeldende functie aangezien sommige compositorische zaken beter tot hun recht komen als er een lijst omheen zit. Bovendien wordt het over het algemeen als mooi ervaren om een lijst om een schilderij te hebben omdat onafgewerkte zijkanten afgedekt worden, evenals de omslagplooien bij de hoeken van het doek. Bij schilderwerken op hout (panelen) werd het paneel vaak tegelijk met de lijst vervaardigd en vervolgens samen beschilderd.

Iedere lijst is het kader dat de waarde van uw schilderij, prent of tekening, dient te bekrachtigen.

Advies:
Bij lijsten is het aanbevolen om deze niet boven een warmtebron te hangen zoals een verwarming of in de zon. Hierdoor kan het hout uitdrogen en vervormen. Het is aanbevolen om de vochthuishouding in de ruimte waar de lijst zich bevindt op peil te houden. Dit kan bijvoorbeeld door waterbakken aan de verwarming. Verder is stof ook altijd een voedingsbodem voor schade. Het is daarom raadzaam om stof af te nemen met een plumeau of een droge, zachte kwast. Liever geen stofdoek en absoluut geen vocht gebruiken!

Conservering:
De oppervlakte decoraties en ornamenten van een lijst bestaan doorgaans uit een toegepast ornament, meestal verguld. Consolidatie van de houten ondergrond is zeer belangrijk bij de conservering van lijsten. In het algemeen gaat het vooral om open hoeken, repareren van scheuren en kieren en 
versterking van verzwakte gebieden. 

Deze reparaties moeten worden gemaakt met minimale veranderingen aan de oorspronkelijke uiterlijk van het houtwerk. Het is belangrijk om enig bewijs van de merken van de fabrikant, zoals etiketten of ingeschreven identificatie te behouden. Net als in de studie van de meubels, geven deze elementen de nodige documentatie over het ontwerp en de bouw van een lijst.

Restaureren:
Net als bij de restauratie van schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve voorwerpen is de restauratie van lijsten alleen bedoeld om uitgevoerd te worden door ervaren professionals die de historische integriteit van het object begrijpen en respecteren. Het is dus niet verwonderlijk dat veel van de processen die gebruikt worden bij lijst conservering en restauratie dezelfde zijn als die van eeuwen terug. Het handsnijwerk en de vergulding wordt in eerste instantie gecreëerd met behulp van dezelfde traditionele methoden. 

Met ultraviolet licht kan een indruk verkregen worden van de afwerking van de lijst en worden voorgaande restauraties zichtbaar.

Casestudies:
Het restaureren en conserveren van lijsten Lees deze casestudie.