Papier

Geschreven door Manager | Dinsdag, 10 Juni 2014 15:08

Bijzondere prenten, affiches, gouaches, aquarellen, pentekeningen e.d. zijn objecten die in de papierrestauratie en conservering vaak worden aangeboden. Daar Art Conservation Europe ruim 25 jaar geleden gestart is met de restauratie van papier, kan rustig gezegd worden dat wij over een zeer grote expertise beschikken met betrekking tot de behandeling van dit soort objecten. Ook voor behandelingen aan archieven, boeken, handschriften en kaarten bent u bij ons aan het goede adres en wij hebben een ruime ervaring met grote formaten.

Voor het restaureren en conserveren van papier kunnen onder andere de volgende technieken gebruikt worden:
• Laserreiniging
• Massaontzuring 
• Consolideren met behulp van ultra-soon bevochtiger 
• Inktvraat behandeling


Advies:
Art Conservation verricht uiteenlopende werkzaamheden op het gebied van papier. U kunt bij ons terecht voor restauraties zoals ontzuren, scheuren repareren, ontbrekende delen aanvullen en voor het reduceren of verwijderen van tape- en lijmresten, verkleuringen en vlekken.

Daarnaast ben u in het atelier welkom voor schade-inventarisaties en voor advies betreffende berging en presentatie van werken op papier of perkament. Op vrijwel alle vragen kunnen wij u een passend advies geven.

Conservering:
Verzuringprocessen bij papier – ten gevolge van de moderne papierfabricage – vernietigen het papier op termijn. Dit is de reden dat bepaalde papiersoorten ontzuurt moeten worden. Hierbij wordt er een alkalische buffer bij het papier aangebracht die de verzuring neutraliseert, waarbij de levensduur van de documenten wordt verlengt. Ook behandeling van inktvraat hoort bij het conserveringsproces. Bij veel documenten, waarin men met ijzergallusinkt heeft geschreven, lijkt het of de tekst aan het bloeden is. In een vergevorderd stadium vallen plaatselijk de letters er uit - wat de benaming "inktvraat" verklaard. Wat men uiteindelijk over houd is een pagina vol gaten waar eerst de tekst zat. Dit komt vanwege een chemische reactie die door de inkt veroorzaakt wordt, waarbij onder andere zwavelzuur geproduceerd wordt.

Een belangrijk deel van conservering is tevens de preventieve conservering; oftewel de handelingen die nodig zijn om de levensduur van een object te verlengen zonder het object te hoeven behandelen. Denk aan zuurvrije dozen of andere aangepaste opslagmethodes.


Restaureren:
Veel voorkomende schades bij papier zijn in de eerste plaats scheuren en gaten. Deze kunnen gerepareerd worden middels Japans papier en zetmeellijm. Indien gewenst en waar nodig kunnen retouches worden aangebracht met aquarelverf. Hiermee kunnen de reparaties, dewelke dus in Japans papier uitgevoerd zijn en een witte kleur hebben, gereduceerd worden zodat deze visueel niet storen. 

Veel werken hebben ook schade opgelopen vanwege het gebruik van bijvoorbeeld een zure ondergrond of passe-partout, of schade door kunststof tapes die een verkleuring veroorzaakt hebben. Bepaalde verkleuringen kunnen gereduceerd worden door het bleken met een reductiebleek. Deze methode, in vergelijking met andere bleekmethodes, tast de papiervezel niet aan.

Casestudies:
Gouacheproject - Stedelijk Museum Schiedam Lees deze casestudie.

Laserreiniging van de tekening van Jan Heesters Lees deze casestudie. 

Het bleken van papier Lees deze casestudie.